IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо маслото от чаено дърво е любима съставка на дерматолозите?

9 октомври 2021 12 00

Тя е тук от много време, но все още остава задължителна в грижата за кожата

Снимка: iStock

На всеки няколко години една блестяща нова отлична съставка за грижа за кожата си проправя път към индустрията за красота и се популяризира от различни известни личности или инфлуенсъри. Внезапното увеличение на продуктите, съдържащи бакухиол, какаду слива или трансексамова киселина, е доказателство, че всяко ново нещо е много по-лесно за продаване и промотиране отколкото нещо старо.

Но маслото от чаено дърво не е една от онези бляскави новости. Всъщност съставката за грижа за кожата е била използвана като антисептик толкова дълго, че е невъзможно да изчезне. Все пак тя прилича малко на неразбрания братовчед на бензоил пероксид – когато се прилага неправилно, нещата могат бързо да се объркат.

Ето всичко, което трябва да знаете за маслото от чаено дърво и неговите безбройни ползи за грижа за кожата, плюс с какво никога не трябва да го смесвате.

Какво е маслото от чаено дърво?

Маслото от чаено дърво е масло, получено от листата на дървото Melaleuca alternifolia, което вирее в Нов Южен Уелс и Куинсланд, Австралия. Австралийските аборигени са извличали маслото за традиционно лечение. Повечето методи за извличане включват дестилация с пара за получаване на етерично масло.

В най-естествената си форма маслото от чаено дърво е етерично масло. То е толкова силно, че може да е дразнещо за кожата, така че често се разрежда или с вода, или с друго масло, като кокосово, от гроздови семена или масло от жожоба.

Как маслото от чаено дърво помага на кожата?

Маслото от чаено дърво съдържа ключови съединения, които намаляват бактериите по повърхността на кожата, допринасящи за образуването на акне. То помага за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването.

Ако тези ползи ви звучат подобно на тези от бензоил пероксид, това е така, защото те са със сходни действия. Няколко проучвания, в които се изследват двете съставки, показват, че маслото от чаено дърво е също толкова ефективно в борбата с акне, но е с по-малко странични ефекти като сухота, дразнене, сърбеж и лющене на кожата. Неговите мощни свойства за борба с микробите също правят маслото от чаено дърво ценен естествен антисептик за ожулвания и порязвания.

масло от

Снимка: iStock

Докато маслото от чаено дърво е най-известно със своите ползи за борба с акнето поради антимикробните си свойства, предимствата му не спират дотук. „Доказано е, че то има известна ефикасност при лечението на гъбички по ноктите на краката и пърхота“, казва дерматологът Айган Чан пред Allure.

За кои типове кожа е подходящо?

Според дерматолози, маслото от чаено дърво е уникално с това, че е подходящо, макар и по различен начин, както за суха, така и за мазна кожа. При първия тип то действа като успокоително, а при втория поддържа баланса на кожната бариера.

Подобно на други етерични масла, маслото от чаено дърво трябва да се използва само локално, никога да не се поглъща. Винаги прилагайте върху малък участък от кожата, за да проверите за потенциално дразнене като зачервяване, сухота или пилинг. Ако не получите странична реакция, може да използвате съставката върху цялата кожа.

С какви съставки да не го смесваме?

Прилагането на маслото от чаено дърво в чистата му форма върху кожата може да бъде рисковано. Дерматолози отбелязват, че хората с чувствителна кожа трябва да бъдат внимателни, когато използват всякакви други локални средства, които могат да причинят дразнене, като бензоил пероксид или ретинол.

масло от

Снимка: iStock

„Поради потенциала за дразнене на кожата и алергичен контактен дерматит, препоръчвам да се придържате към продукти от масло от чаено дърво, които са специално формулирани за употреба върху кожата“, казва Чан. Тя допълва, че всеки с екзема трябва да избягва тази съставка. Тогава е добре да използвате оклузивни омекотители като мехлеми на базата на вазелин или предписани локални противовъзпалителни лекарства.

Какви продукти да използваме?

Д-р Чан предпочита да използва почистващи препарати с масло от чаено дърво, които имат ниска концентрация от съставката и няма да предизвикат дразнене. Неин колега пък залага на шампоани, които успокояват, охлаждат и елиминират лющенето при атопични състояния на скалпа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари